2018. május 10., csütörtök

Egy rajzverseny margójára

Rajzversenyre készülünk. Mintha a fogunkat húznánk! Még a "darabszámot" is előírták. 15 db. Mert az csak úgy megy! 15 versenyképes remekmű! 
A téma ugyan magasztos, de alig- alig értelmezhető. Nem csak a gyerekeknek, nekem is.  Képileg is nagyon nehéz. Nagyon szűkek a lehetősegek és nem igazán gyerekbarát.

"Az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus". Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából íródott ki.  Óvódásoktól gimnazistákig szól a kiírás. 
Nem is értem, hogy jutott ez a téma a szervezők eszébe! Hogy nem gondolták végig az biztos! 
Napok óta kutatok, keresek valami kapaszkodó, ötlet után. A kenyéren és boron, az utolsó vacsorán kívül nem nagyon találtam semmit. Azt meg sem a kis elsős szakköröseimmel, sem a többi tanítványommal nem nagyon szeretnénk megfesteni. Ismét. Maximum valami Leonardo parafrázis születne. Ami, nem igazán könnyű, átélhető feladat.
Végül az egyházi sztereotípiáknál kötöttünk ki. Áradó fények, sugarak, sok- sok arany.
Ebből a nyögve nyelésből nagyon szép képek születtek!
Ami jót még hozott ez a nehéz téma, az a kortárs egyházi festészet megismerése volt. 
Sok szép, valóban érdekes festményt és alkotót ismertem meg. Ezek közül sokat a gyerekekkel is megnéztünk. 
Próbáltuk megfejteni, hogy az alkotók hogyan látják ezt a témát, milyen festői eszközöket, milyen kompoziciót használtak.


A harmadikosokkal kenyeret és bort festettünk. Sok- sok képet néztünk meg. Beszélgettünk a szimbólumokról, az egyszerű formákról. A szinekről és a technikáról. Sokféle stílusú és technikájú képet válogattam össze, hogy ihletet meríthessenk a gyerekek. Nyitottan, örömmel nézegették a képeket. (Nem úgy mint a hetedikesek.) Csak az aggasztotta őket, hogy ők nem tudnak ilyet festeni. Nem is kell! Csak ötleteket gyűjtünk, ihletet merítünk. Egy- egy kompoziciót, színkombinációt akarunk ellesni. 
Sister Mary Stephen: A kenyér megtöréseSister Mary Stephen: Eucharistia


Innen

Innen
Innen

Kacérkodtunk a papírmozaikkal is, de végül a vízfesték és tempera nyert, arannyal és ezüsttel. 
Hagytam, válasszanak technikát. Kikészítettem mindenféle anyagot és eszközt. A polcokról is levehették azt a fajta festéket, krétát amelyikhez kedvük volt. Éltek is a lehetőséggel. 
 1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy megosztottad velünk! Nagyon szeretem, ahogyan őszintén leírod a tapasztalataidat!

    VálaszTörlés