2018. május 11., péntek

Madarak és fák napja- A fák arca

A Madarak és fák napja allkalmából a napközisekkel remek programot talátunk ki! 

Évek óta megemlékezünk erről a napról mindenféle programmal, rajz órán jópofa fákat és madarakat festünk. A gyerekkel, vagy a tanárokkal. Versenyen is indultunk, nem is egyszer. (Ezeknek a versenyeknek a lebonyolítása, értékelése, vagy éppen le nem bonyolítása már más kérdés. Egyáltalán, a kiírt rajzversenyek és azok színvonala, a kiírók kompetenciája megérne egy kis beszélgetést.)

Idén arcot készítettünk a fáknak. Úgy is írhatnám, megismerkedtünk a land art-tal. De nem csak úgy, elméletileg, hanem a gyakorlatban is. 
Még a délelött az egyik osztály koszorúkat kötött fűzfa ágakból és a fákra akasztgatták. Nagyon szépek voltak!
Délutánra terveztük a programot. Egész délelött drukkoltunk, hogy ne essen az eső! A megnyitó után (kolléganőm mesélt a Madarak és fák napjáról, az idei év madaráról a vándorsólyomról és az év fájáról, a virágos kőrisről) megmutattam a gyerekeknek, hogyan készíthetünk arcot agyagból a fáknak. 
Nagyon gyorsan kiosztottuk az előre kiporciózott agyag gombócokat (kb170 db-ot, ez 50kg agyag volt). Minden gyerek kapott egy- egy gombóc. Az a sok kezecske, volt nagy kapkodás, tülekedés!
Azonnal szétszéledtek az udvaron, körbe állták a fákat és lelkesen, lázasan dolgozni kezdtek. Nagyon jó volt látni az izgatott gyerek sereget!


Sokféle megoldás született. A kisebbek, ahogy láttam, sok kisebb- nagyobb arcocskát készített, mintha csak rajzoltak volna az agyaggal.


Sokan egy kerek arcot tapasztottak a fa törzsére, erre orrot, szemeket, szájat és füleket tapasztottak. Ezt az arcot díszítették tovább mindenfélével. De tényleg mindenféle talált kinccsel.

A másik megoldás, amikor szemeket, szemöldököt, orrot, szájat és a füleket tapasztották a fa törzsére. Kavicsokkal, ágacskákkal, virágokkal és levelekkel díszítették fel az elkészült arcokat. Fantasztikus arcok születtek!


 

Voltak olyan fák, amelyeket elleptek a kisebb- nagyobb arcok. Nem is maradt fa arc nélkül. 
Bárhova is néztünk, fák mosolyogtak ránk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése