2018. április 8., vasárnap

Egy továbbképzés képei

Továbbképzés, vagy workshop? Inkább workshop. De nem is ez a lényeg.
A GYIK Műhely, Alkotás Élmény-Tár gyakorlati műhelyfoglalkozásán voltam, nyolcad magammal a Magyar Nemzeti Galéria egyik műhelyében.

Nagyon érdekes és tanulságos volt.
Egyrészt nagyon érdekelt a GYIK Műhely. Sokat olvastam róluk, néhány kiadványukat is ismerem. De még nem vettem részt foglalkozásukon.
Másrészt a "tananyag" és egy ilyen alkalom érdekelt nagyon.
Nem csalódtam! 

A foglalkozás kezdetén mindannyian elmondtuk, miért jelentkeztünk. Többen elmondták, a sok egyéb mellett, hogy feltöltőni szertnének. Egy kis festék szagot szertnének szívni. Egy kis közös alkotásra vágytak. Ahogy én is.
Olyan technikákat ismertünk meg és próbáltunk ki, amiket nap mint nap alkalmazhatunk a munkákban. 
Igazából ezek közül többet már ismertem, láttam az interneten, olvastam róluk. Most ki is próbáltuk. Ami ezért érdekes, mert többet ezek közül eszembe sem jutott magamtól kipróbálni.
Tanácsokat és ötleteket is kaptunk a kivitelezéséhez. Anyag lelőhelyeket is. Ami, mint tudjuk nagy kincs.
Az egyik ilyen "hát ez nem érdekel" ötlet a Tempera, két nejlon fólia között. Nagyon jó! Tovább is fejleszthető. Maga az elkészítése az élmény. Igen, a végeredmény is klassz. A Föld Napján, vagy a Víz Világnapján egészen biztosan bevetem.
A másik a festékes buborékok. Régóta foglalkoztatott. Egy nyári tábor kapcsán ismét eszembe jutot. Most kipróbáltam, a kivitelezéséhez tanácsokat is kaptam. Leginkább a papír minősége érdekelt.

 
Nagyon tetszett a maszkoló szalagos technika. Hasonlót már többször használtam a gyerekekkel is. Ez még érdekesebb volt. Sokban hasonlít a viaszolós batikhoz. Ami a szíven csücske.

Megismertünk egy csurgatott tehnikát is.


Fújtunk festéket szívószállal, amit évek óta használok is a gyerekekkel, több témában. Most szines fapácot használtunk. Remek lehetőség (a nem is értem, kinek jutott az eszébe) nescafé helyett! Vastag pauszpapírt használtunk alapnak.
Végül anilin festékkel dolgoztunk. Sóztuk, Domesztoszt és vodkát csöpögtettünk rá. Izgalmas hatást értünk el ezekkel a praktikákkal.
Remek nap volt!
Mindehez járult a hihetetlen panoráma a Nemzeti Galéria harmadik emeleti teraszáról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése