2018. február 15., csütörtök

Papírmozaik- iskolai dekoráció


Az iskolámat felújították a nyáron. Meg az ősszel. 1978-ban épült, már nagyon ráfért. Az eredmény, a közműveket tekintve jó. A körítés? Háááát... 
Szóval a felújítás első üteme lezárult, az iskolát most megszentelik. Ebből az alkalommból készítettünk dekorációt a gyerekekkel. Az iskolai dekoráció elkészítésébe szívesen vonom be a gyerekeket. Szívesen is vesznek részt benne. Az elkészült dekorációban megkeresik a saját munkájukat, minden anya/apa tud róla, meg is kell néznie. Szóval tényleg jó.
Kereszteket készítettünk, papírmozaik technikával.  

Először is megnéztük mi az a mozaik. 
Innen
Innen

Hogyan is néz ki? Mire hasonlít? Miért van keskeny rés a kockácskák, darabkák között?
Innen

Egy maroknyi mozaik kövecskét meg is nézünk, kézbe is vesszük. Most a technikát szeretnénk megismerni. A mozaik stílusokat, történetét, a kortárs törekvéseket most nem.
A papírmozaik elég munka és időigényes technika. A mozaik technika is. Igazából ezt a technikát szeretnénk "utánozni". Azzal, hogy kis rést, fugát hagyunk a papír darabkák között érjük el ezt a hatást. Persze más hatást is elérhetünk a színes papírdarabkákkal, attól függően, hagyunk-e egyáltalán "fugát", vagy milyen formájú, nagyságú papír darabkákat használunk. Kérdés, hogy ezeket még mindig mozaiknak nevezhetjük-e. Végül is a kivitelezést és a felhasznált elemeket tekintve igen. Már, ha ez fontos.
A rajzlapot sávokra vágtam fel. Ezt adtam oda a gyerekeknek. Ők ragasztották össze kereszt alakba. A színes papírt nagyobb darabokra daraboltuk össze.
(Hajlamosak rá, hogy pindurka darabkákra szecskázzák össze.)  Most gyönyörű régi naptárakat használtunk. Legjobban a kozmetikai cégek naptárait szeretem. A minőségük remek, a felületük is érdekes. A matt és fényes felületek nagyon szépek.
Szinek szerint válogattuk össze az alapanyagot. Így egy színen belül több árnyalatot és változatos felületet kapunk. Szép hatást érhetünk el.
Összeszedegetjük először a színeket. Az alap egy kis darabját kentük be ragasztóval. Ragasztó stifttel dolgoztunk. Erre rakosgatjuk a mozaik darabkákat.
Aztán ismét egy kis terület beragasztózása és ismét egy kis rakosgatás.Végül leigazítottuk a széleket. Igazából kész is.
 

 

 


Ezeket a szép színes kereszteket használtam a díszítéshez.
Hídlap
Hídlap
Hídlap


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése