2018. február 19., hétfő

Mátyás címere, "üvegben"


Az ötödikesekkel "üvegképet" készítettünk. Fekete tónuspapírból és transzparens papírból. 
Nagy küzdelem volt!
Az óra elején megnéztünk néhány képet ólomüveg ablakokról. Néhány tavalyi gyerek munkát is a kezükbe adtam. Lássák a szerkezetét. Ezen áll vagy bukik miden.
Innen
InnenAzt kell látniuk, megérteniük, hogy egy összefüggő rácsszerkezetet kell kialakítani, amire ráragasztjuk a transzparens papírt. Az igazi ólom- vagy Tiffany üvegnél ezek azok az ólom/réz szegélyek, amik körbeveszik az üveg darabokat. Amiket egymáshoz forrasztanak, így alakul ki az a szerkezet, ami a darabokat összetartja.
A téma Mátyás király és címerei. Mátyás címerei közül választhattak. De portrét vagy egész alakos képet is készíthettek Mátyásról. De csak a címer érdekelte őket.
Innen

Innen


Nehezen értették meg a technika lényegét. Vagy egyáltalán nem hagytak keretet és a rajzon vágtak. Vagy nagyon keskeny sávokat hagytak, amiket azonnal átvágtak. Nagyon türelmetlenek is voltak. Azonnal nekiestek a papírmetsző késsel. Az egész darabokra hullott! 

Az eszköz használattal is godok voltak. Mert mindenkinek van otthon, és már használták is, és mindent tudnak, meg annál is jobban tudnak mindent. Boldogan csattogtattak az amúgy sem híres sniccerekkel. Sajnos lett is "eredménye".


Végül sok- sok ragasztgatás, vagdalás és stoppolás után eljutottunk az "üvegezéshez". A transzparens papírt ragasztó stifttel ragasztották a címer színoldalára, a rajzra. Így a kész képen nem látszott a grafit rajz.Ez könnyebben ment. Szép megoldások születtek. Mondjuk közük nem volt az eredeti címer szineihez. 
Kicsit rágottak kicsit cakkosak és stoppoltak, de nagyon jók lettek. 
 

 


Remélem legközelebb már jobban fog menni!
Először negyedikben készítünk hasonló képet karácsonyra és Március 15-re. Az sokkal egyszerűbb. Hetedikesekkel szoktam csinálni először ezt az "üvegképet". Ők már jobban megértik a technikát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése