2018. január 16., kedd

Téli álom


Fantasztikus ötlettel talákoztam egy Facebook csoportban! Egy kolléga töltött fel remek képeket a téli álmukat alvó állatokról. Mint kiderült eredetileg L. Ritók Nóra ötlete.  
A csoportba feltöltött képek nagyon tetszettek. Csak az lepett megy, hogy a képeknek azonos volt a kompoziciója. Ami nagyon érdekes volt. A kompozició.  Ez néhány kérdést felvet bennem. Az összes gyerek miért alkalmazta ezt? Senkinek nem volt más ötlete? Vagy ez volt a feladat? Egy ilyen, érdekes kompoziciós megoldás alkalmazása?
Nagyon- nagyon jók voltak!
Úgyhogy mi is megcsináltuk a két harmadik osztállyal. A "Megérkezett a tél", most aktuális feladatsorba szépen beilleszthető.
Az órát azzal kezdtük, hogy megnéztünk jó pár fotót-  A gyerekek feladata az volt, hogy megtalálják mi a közös a képekben.
Csak ezek után néztünk meg néhány illusztrációt. Hogyan látják a művészek ezt a témát.
Cathy Connolley: Amikor a nap felkel
Kristiana Parn

Innen


Catherine Hyde festményei közül is néhányat levetítettem.
Catherine Hyde
Catherine Hyde

Catherine Hyde

Egyetlen egy dolgot nem néztünk meg, a már említett feltöltött gyerekrajzokat. Nem gondolom, hogy jó ötlet lenne már elkészített gyerek munkákat kitenni mintának. Lemásolja mindenki, és így születnek az egyforma órai produktumok. De ugye nem ez a rajzóra feladta. 

A technikáról nem sokat beszéltünk. Igazából már nem is volt értelme, annyira izgatottak és türelmetlenek voltak, hogy hagytam dolgozni őket.
 

 

 

Hogy mennyire másolnak? Megnéztünk néhány illusztrációt az óra elején. Többek között Cathy Connolley: Amikor a nap felkel című munkáját is. 

Nem hagytam kivetítve, nem beszélgettünk többet erről a képről mint a többiről- És mégis...
Ne gondoljuk, hogy a gyengébb, kevésbé kreatív gyerekeket ragadja meg ennyire egy- egy műalkotás, illusztráció vagy fotó. 
Ezért is nagyon nem jó, ha kész gyerekrajzot (pláne ne a tanító néni mintául szolgáló rajzát) tesszük ki mintának. Megköti őket. Azon kívül, hogy azt hiszik ez a jó, a követendő példa. 
Nem ez a rajzóra feladata. Szárnyalni kell! Én csak az eszközt adom a kezükbe.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése