2017. április 8., szombat

Húsvét- cseppet sem hagyományos papírmozaik tojások

 

Nálunk már kitört a tavaszi szünet. Legalább is a gyerekeknek.
Az utolsó nap nyakig merültünk a húsvéti témába. Nagyon szép, sokrétű téma. Amilyen szép és érdekes, annyira nehéz is. Na nem az ábrázolás témája miatt, hanem azért, mert évről- évre visszatérve erre a témára mindig érdekesnek, újnak és vonzónak kell lennie. Ráadásul a hetedikes és nyolcadikos fiatal emberek se érezzék cikinek.
A kisebbek örömmel rajzolják a hagyományos locsolkodást. Negyedikben már ez is "ismétlésnek" számít. 

Nekem az vált be az ilyen hagyományos, ismétlődő témáknál, hogy új, érdekes technikát vetek be. Új megközelítésből, más szemszögből láttatjuk a témát. 
Ez a mozaik ilyennek bizonyult. 
A papírmozaik technikát ismerték, és annyira azért nem szeretik. Ez egy kicsit más. Gyorsan megy, egyszerűbb. Új is, mert egy maszkot, vagy ablakot készítünk hozzá. És nem utolsó sorban az Avon katalógusok miatt. 
A katalógusokat sokszor használjuk különböző feladatokhoz. A képeket sokféleképpen dolgoztuk fel. Portéként tovább rajzolva, vicces alakban montázsként, a fotókat és a mozaikot összekombinálva, Klimt után elegáns arannyal kiegészítve, és szigorúan csak alapanyagként. Kicsikkel és nagyokkal egyaránt.
Használtuk színespapírként hagyományos mozaikhoz, és kevésbé hagyományos mozaikhoz, hasonlóana mai feladathoz.
Most is színespapírként használjuk. Egy-egy színes oldalt mint szineslapot használjuk. A feliratok, képek, külömböző szövegfoltok mind- mind élénkítik a hatást. Mozgalmassá teszik a végeredményt.
 

 Két darab A5-ös famentes rajzlapot használtunk (de színes alapot is lehetett volna). Az egyikből kivágtuk a tojás formáját. Sablonnal rajzoták elő (mert ez a forma nagyon- nagyon bonyolult). Úgy hajtották ketté a lapot, hogy csak a tojáson belül élezték le. Így a hajtás nem csúfítja el a végeredményt. Arra ott lesz a ragasztás.
A másik lapra is felrajzoltuk a tojás formáját. Ehhez a már elkészült maszkot használtuk sablonnak. Csupán az elhelyezés és a kitöltendő terület nagysága miatt van szükség erre.


A többség a katalógusból összeválogatott lapokat csíkokra vágta és ezekkel töltötte ki a felületet. 
 


 Az elkészült mozaikra ragasztották a maszkot, vagy ablakot. 


 

 

 


Néhányan a szabályosabb elrendezés helyett lazán, kócosan rakosgatta fel a sávokat.
  

 


Néhány más, mozaikos és érdekes megoldás is született.

 Azok az illatosított pöttyök! A fiúk kedvencei. Azok sem maradhatnak ki.2 megjegyzés:

  1. Jó ötlet ez a tojás mozaik! Tényleg nagy kihívás mindig újabb feladatokkal előállni. Szerintem jövőre bevetem én is, ha nem bánod, hogy lopom az ötletet!
    Az élvezetes stílusodat külön imádom! :) Köszönöm, hogy megosztod velünk!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik a blogom! Használd, hiszen ezért csinálom.

    VálaszTörlés