2017. március 25., szombat

Víz Világnapja- medúzák és egy kis technika

A Víz Világnapja elött lebegő medúzákat festettük temperával. 
Nagyon csábítja a gyerekeket a tempera. Most nekiláttunk. Barátkoztunk a tempera festés technikájával. A festéket régebbi, kiérdemesült vízfestékes doboz fedelébe nyomjuk ki. Nem szeretem rajzlapra nyomni a festéket, mert a papír elszívja a vizet belőle. (Az lehet, hogy így egyszerűbb óra végén rendet rakni. Csak kidobjuka keverő papírt. És a sok megmaradt festéket is.) Kevés vízzel kikeverjük a temperát, olyan sűrűre, mint a joghurt. Nagy kedvvel keverték a különböző árnyalatokat.  Azt is kitapasztalták, hogy ha át akarunk egy már befestett részt festeni, meg kell várni, míg az alsó réteg megszárad. Csak utána tudjuk átfesteni, egy akár világosabb színre.
Mindenek elött megnéztük kicsit közelebbről a medúzákat. A csípését sokan ismerik a gyerekek közül, most azt is megnéztük milyen szépek. 
Innen

Elképzeltük, hogy a tenger fenekén fekszünk, felnézünk, látjuk a fényt a vízen keresztül. Ebbe a szép fénybe belebegnek a medúzák.
Először az alapot, a tengert festettük meg. Így nem kerülgetnek. Nem festegetik körbe a formákat. Megtapasztalják mit jelent az, hogy a tempera fedőfesték.
 Az elkészült alapokat kicsit félre tettük száradni, ami nagyon gyorsan ment.
Erre az alapra festettük a lebegő medúzákat. Sok gyereknek sikerült visszaadnia a lebegést. A külömböző írányba megfestett medúzák keltik ezt az érzést.


 


Óra végén a tempera keverővé előlépett fedeleket egy nagy fedeles műanyag dobozba tesszük. Persze csak azokat, amelyeken még használható festék maradt. A dobozban cca. két hétig felhasználható marad a tempera. (Aztán megpenészedik.)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése