2017. március 8., szerda

Március 15- re ablakdekoráció

A március 15-ei dekoráció évről- évre visszatérő téma. Nagyon szép és fontos nekünk. 
Tele van szetereotípiákkal. Nehéz ezeket kikerülni. Nehéz minden évben kicsit más iskolai vagy osztály dekorációt készíteni. Olyat, amelyik hagyományos is, ám mégis új, lehetőség arra, hogy minden kisgyerek megismerje a hagyományos jelképeket. De ne legyen egy lerágott csont.
Ezért keresünk- kutatunk. Meg, valjuk be, magunk miatt is. Mást, újat, érekeset, izgalmasat szeretnénk. Nem mindig az előző évit. Készítetteünk már huszár portrékat, nagyalakú huszárokat, hölgyeket és urakat, rozettát, illusztrációt, pillangókat, csákókat, pártákat, izgalmas felitatokat, falfirkát.
Most ablakdíszeket készítettünk. Hasonló technikával már többször dolgoztunk. Egyszerűbb és nehezebb feladatokon.
Az ötödikesekkel kezdtük. 

Az elképzelés az volt, hogy az ablakot teleragaszgatjuk nemzeti színű pillangókkal.

Az elkészült pillangók szépek lettek. Jól mutatnak az ablakon.
A pillangót a ketté hajtott A5-s méretű fekete tónuspapírra szabadon rajzolták meg. Itt kezdődtek a bajok. Mintha életükben nem láttak volna pillangót. A kész formát transzpares papírral ragasztottuk be. Kisebb- nagyobb darab papírokkal, mozaikszerűen.
Itt folytatódtak a bajok. A lányok apró darabkákra aprított transzparens papírral kezdtek dolgozni. Talán a jövő évi ünnepre el is készülnek.
Ezeket a tanulságokat szem elött tartva a negyedikeseknek alaklemezt készítettem, egyszerűbb formát, egy szívet választottam. Kétfélét, egy alacsonyabb és egy magasabb szivet. 

Így a munkának ez a része könnyebben ment. 
A kész szivet ragasztottuk be. A gyerekek többsége nagyobb darabokra vágott papírt használt. 
Csak néhányan próbálkoztak kisebb papírokkal.
Született két valóban ólomüveg hatású kép is.
Igazán szépek lettek a ragyogó napsütésben.

2 megjegyzés: