2016. december 17., szombat

Színek derítése és törése, a minőségi kontraszt

Egy kis keresgélés után remek blogokat találhatunk a nete, remek ötletekkel. Sok amerikai rajztanár, művészet oktató blogját olvashatjuk vagy csak nézegethetjük. Amit aztán használunk is. 
A baj nem ezzel van.
Hanem ha simán lemásoljuk, nem nézzük meg, milyen vízuális probléma megoldásához készült. 
Én hogyan tudom használni? Mit tanulhatok belőle? Milyen ötletet meríthetek belőle, esetleg hogyan fejleszthetem tovább. 
Az nem jó megoldás, hogy simán csak lemásolom, esetleg még meg is mutatok egy ilyen gyerek munkát és ennek utánzásáról szól a rajzóra. 
Ez az egyik ilyen téma, amibe lépten nyomon belebotlok. Sokszor láttam, különböző feldolgozásban, egész kicsikkel és nagyobbakkal is. 

Ez egy nagyon jó feladat.
Remek válasz lehet a színek derítésére és törésére. Ami 3. és 4. osztálban kerül elő.
A szinkontrasztokkal már foglalkoztunk. A hőfok kontraszttal, a hideg- meleg szinekkel ismerkedtünk meg. 
Most a színek törésével és derítésével foglalkozunk. Megismerjük a minőségi kontrasztot. 
Mit is csinálunk? Egy tiszta, vagyis lokálszínhez (A lokálszín* valamely tárgy tiszta szine, amelyet sem fény, sem árnyék, sem visszatükröződés nem változtat meg.) feketét, fehéret vagy szürkét keverünk.
A szín törése: a színhez feketét keverünk. 
A szín derítése: a színhez fehéret keverünk.


Színkontrasztok 
A színkontraszt két, vagy több szín egymás melletti ellentétén alapul. Ezeknek az ellentéteknek számos praktikus és művészi felhasználási lehetősége van. A szakirodalom hét színkontrasztot sorol fel, de  egyszerre egy színkontraszt még több más színkontraszt is lehet.

Minőségi(kvalitás) kontraszt
A szín minősége alatt ebben az esetben egy adott szín tisztaságát, azaz telítettségi fokozatát értjük. A minőségi kontrasztnak a telített, ragyogó színek és a tompa, tört színek közötti ellentétet nevezzük. A színek világosítása vagy sötétítése befolyásolja a telítettségüket, a minőségi kontraszt azonos világosságú színek között is kialakul. 
Johannes Itten


Ennek a megismerésére festhetünk pl. Temperával tónuslétrát. Mindenféleképpen Tempera festék kell. 
Fehér és fekete Temperát keverünk egy kiválasztott színhez. Ha ügyesen dolgozunk szép tónusfokozatokat tudunk festeni. Hát igen, nem nagyon izgalmas feladat.
Sokkal izgalmasabb és érdekesebb ez a teliholdas feladat. 
A sugárzó Hold fehér fényében mindenfélét látunk. Pl. macskákat a kerítés tetején, kutyákat akik a Holdat ugatják, vagy vonyító farkasokat. 

Nem lett szabályos a tónusfokozat. Pedig igyekeztünk! Ám annál izgalmasabb lett.

A keverés technikáját így is megtanuljuk. A Tempera festés technikáját is gyakoroljuk. Hátborzongató, kisérteties képekei is festünk.

És a Temperával mi legyen? 
 Egy nagy fedeles műanyag dobozban sokáig felhasználható marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése