2016. december 14., szerda

Alagútkép- Tunnel Books

Nem egyszerű feladat! 
A nehézség abból fakad, hogy előre kell tervezni. Pont úgy mint pl. egy karton plasztikánál. Végig kell gondolni a történetet, amit meg akarunk örökíteni. Ezt az eseményt térben el kell helyezni. Az eseményt mozzanatokra, rétegekre kell bontani. Vigyázni kell a kompozicióra is. Az elöl álló figurák ne takarják el a mögöttük állókat, és a háttér fontos részletét sem.

Ha a lényeget, a szerkezetet és az elvet megértik a gyerekek, akkor nem is olyan bonyolult.

Többféleképpen is megmutatom mit is fogunk csinálni és hogyan.
Először is vetítek képeket egy alagútképről, készítéséről, a szerkezetéről. 
Innen

Egy mintadarabot, egy tavalyi képecskét is megmutatok. Oda is adom, fogják meg, forgassák, nézegessék. Megmutatom egy másik kép darabjait is. Táblai magyarázó rajzot is készítek. 

Ez a technikai része.
A téma hasonlóan fontos. Egy kis történetet, eseményt mesélünk el. Ezt a kis történetet bontjuk (mi most) három mozzanatra, három térrészre. Úgy tapasztaltam, így első nekifutásra elég a három réteg.
A4-es famentes rajzlapra dolgozunk. Először négyrét hajtjuk a rajzlapot. Megrajzoljuk az egyes térrészeket.
Mi lesz a héttérben. Mi történik az elő- és középtérben. (Színes ceruzával, filctollal dolgoztunk.) 
A negyedik részt üresen hagyjuk. Ezt majd ketté vágjuk keresztben. Ebből lesz a két harmónika a kép oldalához. Gyakorlatilag ez tartja össze az egész képet. 
Lényeges, hogy az egyes daraboknak legyen kerete.
Azaz legyen alapja és fölső kerete. Illetve oldalt, jobb és bal oldalon hagyjunk egy- egy szegélyt, cca. 1 cm széleset. Ezt fogjuk odaragasztani az egészet összetartó harmonikához. Ha ügyesek vagyunk, bele is építhetjüka kompozicióba. Pl. fának, lámpaoszlopnak álcázzuk ezt a szegélyt.
A háttér egyszerű. Ez adja a történet hátterét. Csak szinezzük. Persze néhányan itt is kivágtak részeket.De így is remek lett. 

A középtérben játszódik a történet. Itt vannak a szereplők. Az alap magasabb legyen egy kicsit, mint az előtérben. Fölül, a témának megfelelően, eget, plafont, stb-t rajzolunk. Ez is szélesebb lesz mint ugyanez az előtérben. Így tudunk térmélységet elérni.

Az előtérben is a kis történet elemeit rajzoljuk. Arra kell figyelni, hogy a figurák ne takarják ki egymást és a háttér fontos részeit.  Az ég/plafon és az alap, itt keskenyebb legyen, mint a középtérben. 

Célszerű először kiszínezni a képecskéket.
Ezután ollóval szétvágjuk 4 darabra és csak utána állunk neki a papírmetszésnek.
Papírmetsző késsel dolgozunk. Most ödikesekkel dolgoztunk, így meg kellett mutatni a papírmetszés technikáját. (A nagyobbaknak is. De ezt ők sértésnek veszik.) Nem szabad túl meredeken tarani a kést és a penge hegyével vágni. Szaggatni fogja a papírt. Laposabban kell tartani. Nem úgy fogjuk mint a ceruzát. Inkább fölülről tartjuk. 

Miután mindenkivel megbeszéltem melyik részt fogja kivágni neki is állhatnak. A baleseteken egy kis cellux segít.
A negyedik negyedet ketté vágjuk és két harmónikát hajtogatunk. Keskenyet, kb 1 cm széleset.
Ehhez ragasztjuk a három képecskét.

Eléggé elnagyolják a kidolgozást, hogy minnél hamarabb össze tudják állítani. Az az igazán érdekes.

A végeredmény nagyon érdekes lesz! Megéri a sok értetlenkedést és magyarázást, hajtogatást, ragasztgatást!
A rajzterem melletti a folyosóra kiragasztottam néhány elkészült alagútképet. Nagyon teteszett mindenkinek. A hatodikosok addig rágták a fülemet, míg velük is megcsináltuk. 
Hasonlóan remek képek születtek!

1 megjegyzés: