2016. január 17., vasárnap

Viaszkarc technikája, lépésről- lépésre

A viaszkarc nagyon szép és meglepően sokoldalú technika.
Innen
Többféleképen készíthetjük. A menete és a ráfordított idő más és más, a végeredmény mindig remek. Érdekes faktúrákat tudunk létrehozni.
Lássuk az egyike! Gyakran használom ezt a módszert, álltalában fölsősökkel, de 3. és 4. osztályban is. A téma bármi lehet. Akár az ókori Mezopotámia művészete ihlette szörny alakok, akár Paul Klee ihlete város, akár Laurel Burch gyönyörű macskái.
Két órás feladat. Nem igényel nagy előkészületet sem.
Az első órán az alaplapot készítjük el. A másodikon a karcolás jön.
Most harmadikosokkal dolgoztunk. A téma a cirkusz csillogó világa, a cirkusz szereplői. Egy feladatsor része. De erről máskor.
Famentes rajzlpot, olajpasztellt...
...fekete, vagy valamilyen sötét temperát és egy kevés folyékony szappant fogunk használni. Rajztáblát, ujságpapírt, tempera keveréséhez két- három műanyag keverőtálat.
 Az óra előkészítése annyi, hogy az A4-es famentes rajzlapot ketté vágom, A5 méretre fogunk dolgozni.
A színválasztásnál arra kell ügyelni, hogy a fekete tempera mellé nem jó a fekete és a nagyon sötét színű kréta. Ezt meg is beszéljük. A témának megfelelő színelet kiválogatjuk és neki is állhatunk a munkának. 
Mindenekelött, ráírják a nevüket a lap hátuljára. Ujságpapíron dolgozunk. Erre az ujságlapra is ráírják a nevüket. Lehet, hogy feleslegesnek tűnik, de a sok egyforma fekete lapot nem tudjuk máshogy azonosítani. Az újságot a munka során végig használjuk majd. A színezésnél, festésnél és a karcolásnál is jó szolgálatot tesz majd. Óra végén nem kell a padokat lemosni, minden az újságon marad. Megvédi a kész lapokat is az összekarcolódástól.
Beszinezzük a papírt az olajpasztellel, gondosan, alaposan. Ha fehéret akarunk és nincs fehér krétánk, ami előfordul, nem nagyon van fehér olajpasztell, közönséges viaszt, gyetyát használunk. Azt a vékonyabb fajtát.


Amíg a gyerekek dolgoznak, kikeverem a temperát. 2-3 adagot. A létszámtól függően. Mindenféle vajas, margarinos műanyag tálkákat használok erre. A festékhez egy kevés folyékony szappant és egy kevés vizet keverek. 
Egy külön asztalra készítem ki. Amint elkészülnek a színezéssel, itt a külön asztalnál festenek. Ahogy fogy a festék, folyamatosan pótolom.


Mivel nem egyforma ütemben színeznek, nem szokott tülekedés kialakulni a festésnél. 

Egy kicsit kell segíteni. Ne maszatoljanak, ami nagyon megy nekik. Vékony, egyenletes rétegben kell felhordani a festéket.

Amint kész, mehet a szárítóra az újságpapírral együtt.


Az újságpapírnak hála, nem kell óra végén padot sikálni.
A következő órán jöhet a karcolás! 
Két végén hegyezett hurkapálcát használunk, amit egész órán farikcsálok. Próbálkoztunk több eszközzel, de ez vált be eddig.
Vékonyabb és vastagabb vonalak mellett foltokat is karcolunk. Hamar ráéreznek.
 

 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése