2014. november 14., péntek

Varázskép

Régóta foglalkoztat a varázskép. Most jó okot is találtunk rá, hogy nekiálljunk.

Egy mesehős házát, kunyhóját, palotáját készítettük el.Ugyanannak a háznak, kunyhónak, palotának két képéről van szó. Az épület két arcát ábrázoltuk. Nem is a napszak a fontos, inkább a hangulat. Mindez egy képen belül. Remek!
Alaposan megnéztük egy ilyen képet. A technika, a munkamenet nem okozott gondot. (Egy- két fiatalember kivételével, de ők nem értek rá figyelni, így a saját kárukon kellet tanulniuk.)
Miután megterveztük és megrajzoltuk a képet, indigóval másoltuk át. Ez az újdonság varázsával hatott, mert sokan most láttak először indigót.
Ez után nekiláttuk a színezésnek. A technikát szabadon választották és variálták. Sokat bátorítom őket, hogy bátran keverjék a különböző technikákat. A színezés elég sok időt vett igénybe.
Miután elkészült a színezés, a képekt 3 cm széles csíkokra vágtuk. Szépen sorba rendeztük és egy hosszú papírcsíkra felváltva felragasztottuk. Ennek az alátét papírnak kétszer olyan hosszúnak kell lennie, mint a két rajz hosszának, egymás mellé rakva. Plusz az elején és a végén 3-3 cm. 
Arra azért nem árt figyelni, hogy a rajzokat hogyan vagdaljuk fel! Hosszában, és nem kereszten, mint ez a legény tette. Az elkészült kép még így is nagyon izgalmas lett, csak hát a lényeg veszett el. Remek kép a boszorkány házáról.
A ragasztás után harmonika szerűen összehajtogatjuk. Ha pontosan vágtunk és ragasztottunk, nem lesz csámpás a "harmónika". Ha csámpás, hááát akkor csámpás.
Itt van az egyik első, majdnem kész varázskép, balról ...
... szemből ...
...és jobbról.

Már csak egy lapra kell felragasztani és kész. A 3 cm-s szegély erre való. Nem csak a méretre vágott papír hanem a harmonika belső bordáit is alaposan beragasztózzuk. Ragasztózzuk itt, ott, végül elkészülünk.
A félkész, már összevágott képeket gémkapocssal összetűzve őrizzük a következő óráig. Nehogy összekeveredjenek!
A végeredmény valóban varázslatos lett! 
Tanulság, legközelebb a színes ceruzával és filccel dolgozó gyerekek kisebb méretű rajzlapot használnak. Így ők is elkészülnek.
Nagyon sok munka, sok odafigyeléssel. Sok kellékkel. (Két rajzlap, hosszú papír, kb 100- 120cm, a választott technika, olló, ragasztó, vonalzó) 
De megérte!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése