2013. február 7., csütörtök

Busómaszkok, papírmaséból 

Mivel most lesz a Busójárás Mohácson, és mert hiába szervezkedtünk, nem sikerült idén eljutnunk rá, és mert nem is bírtunk ellenállni, (Nem is nagyon akartunk.) hát nekiláttunk Busómaszkokat készíteni. 
Ezt máshogy készítettük, mint a múltkor a farsangi álarcokat vagy a műanyag sablonnal készültet. Ez talán a legegyszerűbb.  Igaz kicsit más lesz a végeredmény.
Elég sok előkészülést igényel.
Újságpapírt szeletekre vágni, ragasztót feloldani, leszabni  az asztal takarására szolgáló szemeteszsákokat, ollókat, ecseteket előkészíteni, méretre vágni a kartonokat (fénymásoló papír dobozai). 

Ezzel egy órát (45') el is töltöttem.

Innentől kezdve már gyorsan megy.
A kartonból kivágjuk a maszk alapját. A körvonalát a szemeket, orrát és a száját. Nyugodtan szétvághatjuk, nem kell küzdeni a szem- száj kivágásával. Úgyis össze fogjuk ragasztani.
A kartont bemaszatoljuk a jól feloldott (meleg víz,botmixer) tapétaragasztóval. Erre nyomkodjuk a ragasztós kézzel alaposan összemancsolt- összegyűrt újságpapír csíkokat. Rétegenként építgetjük fel az álarcot. Füleket, szarvakat külön készítjük el, és ragasztjuk a maszkhoz. Erre ismét egy óra (45') kellett.
Készülnek a maszkok.
A hetedikesek maszkjai száradnak.

Száradás után is tovább építhető- toldozható- foltozható. Elég lassan szárad. 
Miután teljesen kiszáradt temperával festjük ki. Ez is egy óra volt (45').

Íme az első darabok!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése