2013. január 22., kedd

Egy kis színkontraszt
A színtan az egyik kedvenc témám. Sok látványos, gyönyörű feladat. Minnél izgalmasabb,  látványosabb képeket készítünk, annál jobban megmarad az elmélet is.
Most a színek kontraszt hatásaival foglalkosztunk, legegyszerűbbel a hőfokkontraszttal. (Johannes Itten után.)

A sárga, a sárgásnarancs, narancs, vörösesnarancs, vörös és vörösesibolya színeket általában meleg, a sárgászöld, zöld, kékeszöld, kék, kékesibolya és ibolya színeket hideg színekek nevezzük.
Forrás
Ezeknek a színeknek a kontrasztjával foglalkoztunk. 
Nagyon látványos és sok sikert hozó feladat. Azok a gyerekek is remek eredményt, gyönyörű alkotásokat hoznak létre, akik más feladtokban nem jeleskednek.
Elég sok munka, de élvezetes!
A 8. osztályosokkal az egyszerűbb megoldást választottuk.
Két rajzlapra van szükség a feladathoz. Az egyik, A4-es rajzlap lesz az alap. A másik lapot hosszában elvágtuk. Ebből fogjuk kivágni a motívumokat. Az egyik lapot csak hideg- a másikat csak meleg színekkel festettük be. (Vízfestékkel.) Mindenki eldönthette, melyik lapot, milyenre festi és milyen motívumokat vág ki belőle. A kisebbik lapból kivágott motívumokat szabadon rendezték el.


 

A 9. osztállyal kicsit bonyolultabb feladatot választottunk. (Nem is hittem, milyen bonyolult lesz!)
Két A4-es rajzlapot festettünk be, az egyiket hideg- a másikat meleg színekkel. Ezeket egymásba szőttük. Ennyi. Igen, ennyi!
Attól lett izgalmas, hogy nem (csak) szabályosan csíkokban festettük és vágtuk fel a rajzlapokat. Hullámosan, cakkosan, ívesen, foltokban, koncentrikusan... Más- más hatást értek el. Sok remek, szép alkotás született!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése