2012. november 16., péntek

Borús őszi nap- Overcast day


Vízfestékkel festettünk, most a 7. osztályban. Általános iskolában már sokat használták ezt a technikát. Mégis sok gyereknek gondot okoz. A probléma, hogy grafittal előrajzolnak. Ez önmagában még nem baj, amíg csak vázolnak. De nem vázolnak, nem a képi elemeket helyezik el. Gondosan megrajzolják az egész képet, aztán mint a kifestő könyvet, gondosan kifestegetik. Jó sokat pinfliznek.  Az eredmény száraz és unalmas lesz. Ráadásul rengeteget dolgoznak vele. A vízfestés lényege, frissessége vész el.
Most ezen próbálunk túljutni.
A feladat, egy undok, borongós nap festése volt.  Csak ki kellett nézni az ablakon.

A festék oldásával és sűrítésével remekül vissza adták ezt a borús, vizes hangulatot. 
Néhányan, nem tudtak ellen állni a fehér festékgomb csábításának. Félemeletes viharfelhőket festettek.

Ugyan kicsit vastag és ragacsos lett, de hát ezek a felhők pont ilyenek.


Ezt a borús, ködös, bánatos napot a 9. osztályokban is megörökítettük. Jó kis ürügy a színtan megismeréséhez, a tompa színek keveréséhez. A színek hangulatteremtő erejének felhasználásához.
Sikerült, most ceruzával valóban csak vázolni. A többség gond nélkül ecsettel vázolt. Mint a végeredmény mutatja, inkább színfoltokat használtak. 
Mivel az ő festék készletükben nincs fehér festékgomb, a világos árnyalatokat oldással állították elő. Kicsit bátortalanul kezdtek neki a festésnek, de hamar ráéreztek az ízére. Remekül alkalmaztak száraz és nedves felületeken létrehozható hatásokat, az ecsetvonások irányát is nagyszerűen használták.
Mindig meglep, és sok örömet szerez, hogy amúgy a rajzórákon nem nagyon jeleskedő gyerekek remek, hangulatos kis remekműveket festenek.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése